Велосипедни новини за планинско и шосейно колоездене от България и чужбина
MTB
Търсене на велосипедни новини  

Новини : "Качи се на колело" и пропътувай 400 км в България и Сърбия
25/1/2013 10:27:20
Четиристотин километра маршрути за планинско колоездене в граничните зони на България и Сърбия са разработени по проекта "Качи се на колело", съобщи БТА. 

Според сложността на терена те са маркирани в различни цветове - зелен, син и червен, поставени са 28 големи и близо 3 хиляди по-малки табели и знаци, изградени са 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън.

По пътя си велосипедистите могат да посетят късноримския археологичен комплекс Гамзиград и да видят останките от двореца на римския император Галерий, раковишкия манастир "Св. Троица", чиято ранносредновековна църква е унищожена от турците и възстановена през 1825 г., 113-метровия Боров камък край село Боровица, където през 2-3 в. е имало наблюдателна кула към древна Рациария. Веломаршрутите минават, разбира се, и покрай пещерата Магурата и Белоградчишките скали, които няма как да бъдат подминати. Сред местата за почивка авторите на проекта са избрали също Гърлишкото езеро и езерото Совинац в Сърбия.

Карта на маршрутите

Общата дължина на маршрутите е 400 км, от които 150 км са разчистени горски пътища. На снимката: Карта на маршрута Раковишки манастир - Подгоре - Рабиша.

Снимките са от сайта www.mountabike.eu

Българо-сръбският проект е инициатива на велосипедисти от двете страни на границата и се финансира с 425 хил. лв. от трансграничната програма със Сърбия в последните 18 месеца.

Удоволствието от планинското колоездене е несравнимо и още непознато на мнозинството българи, коментира ръководителят на проекта Евтим Стефанов, който е и запален велосипедист. Той предупреди, че карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути. Затова препоръчва на начинаещите да започват от най-лесните "зелени" велопътеки.

Вече са купени 60 качествени алуминиеви планински велосипеда, които ще може да се наемат от изходните пунктове в Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар - Сърбия. Идеята на таксата е да компенсира единствено разходите по поддръжката, уточни Стефанов. Оборудвани са и три работилници за ремонт, обучени са и местни майстори. 

Каски, GPS навигатори, резервни части също са част от оборудването, готово да бъде предоставено на велотуристите.

Боров камък

Една от впечатляващите природни забележителности по маршрута е 113-метровият Боров камък край село Боровица. През II-III в. тук е имало наблюдателна кула към древна Рациария.

Брошура на английски език от 20 страници и карта с мащаб 1:50000, професионален филм на български, сръбски и английски език са част от материалите за велотуризма в региона, разпространявани на туристически изложения в София, България и ITB Берлин, Германия. Сайтът на проекта е www.mountabike.eu.

Велоклуб "Скала" /Белоградчик/, е поел инициативата през лятото на тази година да организира голямо състезание за откриване на сезона за планинско колоездене в Западните Балкани. То ще се състои на 18-19 май по маршрути около Чипровци и Белоградчик и в него ще участват състезатели от цяла Европа.

 

 

 

Вижте галерията на sopot_07  Вижте галерията на sopot_07  Вижте галерията на sopot_07

Случайна снимка от галериите


  
Магазини за велосипеди в цялата страна

  
Получавайте последните новини по RSS веднага след като се появят.

  

  

  
Велосипедни новини от чужбина