Велосипедни новини за планинско и шосейно колоездене от България и чужбина
MTB
Търсене на велосипедни новини  

Антидопинг : Започва дело срещу /допинг/ доктора Фуентес
30/1/2013 11:22:46

В Испания започва дело срещу лекаря, заподозрян в системно осигуряване на допинг за спортисти. Делото започва седем години след първите основателни съмнения, че доктор Еуфемиано Фуентес е могъл да манипулира кръвните проби на редица водещи колоездачи, съобщава Би Би Си.

Д-р Еуфемиано ФуентесПрез 2006 г. в кабинета на доктора бяха открити над 200 микроконтейнера с кръв, като се оказа, че част от кръвта е на професионални колоездачи.

Новината идва след скандала със седемкратния победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг, който призна в интервю за Опра Уинфри, че е спечелил титлите, след като е приемал допинг.

Според прокурорите в Испания доктор Фуентес е действал заедно със сестра си и с трима бивши треньори по колоездене. Те са обвинени в това, че са нарушили закона за общественото здраве.

Петимата не могат да бъдат съдени за действия, свързани с допинга, защото по това време те още не са били криминализирани.

Десетки колоездачи са призовани от съда да дадат показания.

Естеството на повдигнатите обвинения изисква от прокурорите да докажат, че докторът е изложил на риск здравето на колоездачите. От делото не се очаква да покаже, че Фуентес е извършил измама.

През май 2006 г. испанската полиция започна разследване на допинг скандал под кодовото име "Операция Пуерто". След като претърси десетки медицински кабинети, лаборатории и частни апартаменти в Марид, Сарагоса и Ел Ескориал, полицията попадна на повече от 200 замразени кръвни проби със странни надписи по етикетите на всяка от тях. Следователите предполагат, че думите върху етикетите всъщност отговарят на псевдоними на клиентите на Фуентес. Повечето от тези клиенти са прочути колоездачи, които очевидно са се подлагали на сложна допинг програма. Сред тях е и именитият Алберто Контадор, който е призован да даде показания.

Според АФП сред другите замесени в скандала колоездачи са още испанецът Алехандро Валверде и италианецът Иван Басо.

Световната антидопингова агенция съобщи, че Фуентес вероятно е предоставял допинг услуги и на спортисти от други области. Това е станало ясно през 2006 г., когато са били извършени обиските. Тогава следователите са признали пред агенцията, че сред кръвните проби, открити у Фуентес, е имало и такива на футболисти и тенисисти.

Делото, което започва в понеделник, обаче ще се фокусира само върху замесените колоездачи, защото само за тях има доказателства, твърди прокурорът.

Очаква се делото да продължи до средата на март.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат до две години затвор и до две години забрана да практикуват професията си.

 

Вижте галерията на album20  Вижте галерията на album20  Вижте галерията на album20

Случайна снимка от галериите


  
Магазини за велосипеди в цялата страна

  
Получавайте последните новини по RSS веднага след като се появят.

  

  

  
Велосипедни новини от чужбина